In Nederland kennen we drie bevolkingsonderzoeken naar kanker: bevolkingsonderzoeken borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. De onderzoeken worden aangeboden door de overheid. Meedoen is gratis en vrijwillig. De uitvoering is in handen van de screeningsorganisatie: Bevolkingsonderzoek Nederland.
Bevolkingsonderzoek borstkanker
In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Het bevolkingsonderzoek is bedoeld om borstkanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. De kans op een succesvolle behandeling is dan groter. Ook is vaak een minder ingrijpende behandeling nodig.
De komende periode komt Bevolkingsonderzoek borstkanker in Den Bosch Noord.
Waar?
Parkeerterrein achter Sociaal Cultureel Centrum ”De Schans”, Groen van Prinstererlaan/hoek Troelstradreef, 5237 CH Den Bosch,
Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Den Bosch Zuid: parkeerterrein Wederkomstkerk, Rijnstraat 20, 5215 en 5216
Wanneer?
Begin/medio november 2024
Voor wie?
Vrouwen van 50-75 jaar.
Cliënten die aan de beurt zijn, ontvangen vanzelf een uitnodiging.
Klik hier voor meer informatie voor het Bevolkingsonderzoek Borst.
Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker
Met het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker wordt er gekeken naar vrouwen vanaf 30 tot en met 60 jaar , of er een risico bestaat op baarmoederhalskanker. Door er vroeg bij te zijn kan baarmoederhalskanker worden voorkomen. Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. Bijvoorbeeld bij een verminderde weerstand. Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen in de baarmoederhals veranderen. Afwijkende cellen kunnen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. Door te behandelen, kan worden voorkomen dat kanker ontstaat.
Dit onderzoek wordt afgenomen door de doktersassistente in de huisartsenpraktijk.
Wist u dat u tegenwoordig ook zelf de test kan afnemen. klik hier voor meer informatie en om de zelf name test aan te vragen.
Bevolkingsonderzoek darmkanker
Ook dit bevolkingsonderzoek is bedoeld om voorstadia van kanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Dat maakt de kans o een succesvolle behandeling groter. Ook is de behandeling dan vaak minder zwaar. Het bevolkingsonderzoek darmkanker is voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Met het bevolkingsonderzoek, wordt er gekeken of er bloed in uw ontlasting (poep) zit. Bloed in uw ontlasting kan te maken hebben met poliepen en darmkanker. Darmkanker begint als een poliep in de dikke darm. een poliep is een bultje aan de binnenkant van de darm. De meeste poliepen zijn onschuldig, maar in sommige poliepen ontstaat darmkanker. Van poliepen merken mensen meestal niets.
Voor meer informatie over darmkanker klik hier.